I Sverige är det som så att man inte får sälja alkohol hur som helst. Det finns nämligen ett alkoholmonopol och här är det Systembolaget som har monopol på alkoholförsäljning. Om man brygger vin eller öl hemma får man alltså inte sälja dryckerna hur som helst.
Vem bestämmer vilka som får sälja alkohol?
Det är Riksdagen som i slutändan bestämmer hur det ska se ut med försäljning av alkohol i Sverige. För att ett alkoholmonopol ska kunna tas bort måste det göras ändringar i lagen och det är ganska omständligt. Dock först ständigt diskussioner ute i samhället om det verkligen är rätt att bara Systembolaget ska få sälja alkoholhaltiga drycker, eftersom det i flera andra nordiska länder går att köpa vin, öl och sprit även i vanliga livsmedelsbutiker.
Finns det några undantag?
Om man har en servering med fullständiga rättigheter har man rätt att servera alkohol. Man kan även sälja en flaska vin eller öl. Det gäller även om man brygger sina egna drycker. Det är dock viktigt att bryggningen sker på rätt sätt, och man måste även ha tillstånd för den när det kommer till att brygga för annat än eget bruk. Om du har ett mikrobryggeri får du också sälja mindre mängder, men du måste ha en hel del tillstånd för det.
Kan man sälja drycker utan alkohol?
Ja, det är absolut okej att sälja olika drycker utan alkohol. Man får även sälja till exempel lättöl samt cider som inte innehåller alkohol. För det krävs inga tillstånd alls, och man får även sälja egenproducerad dryck om man så vill. Det spelar ingen roll om det är druvjuice, lemonad eller vanlig saft. Så länge den inte innehåller alkohol är det helt okej att både servera och sälja både i liten och stor mängd.
Att sälja olagligt
Det finns trots allt en del personer som väljer att sälja hembryggd alkohol trots att man inte får. Det finns också de som väljer att bränna starksprit trots att det inte heller är tillåtet. Att göra de här sakerna är dock inte att rekommendera. Man kan straffas med både böter och fängelsestraff. Dessutom är det grymt osäkert att sälja alkohol utan tillstånd. Om något skulle gå fel och någon blir sjuk kan man också få betala skadestånd och en hel del annat. Vill man sälja alkohol är det alltså bra om man ser till att skaffa alla tillstånd först.