Ha ett eget bryggeri

I tidningar som Aftonbladet kan man ibland läsa tester kring vin, öl och andra drycker som innehåller alkohol. Då och då dyker det upp produkter från helt nya bryggerier. Det kan vara mindre sådana som just startat upp och som erbjuder produkter med spännande smaker och ingredienser. Men det finns också personer som brygger olika alkoholdrycker för sitt egna nöjes skull.

Att starta bryggeri

Oavsett om man ska starta ett bryggeri för eget bruk eller om man har planer på att starta upp i större omfattning är det viktigt att läsa på om vad bryggning egentligen innebär. Det finns lagar och regler att förhålla sig till, och man måste se till sin egen säkerhet. Planerar man att dricka det man brygger måste man veta att det inte på något sätt är farligt. Det kan vara bra att ta kontakt med personer som redan har ett bryggeri för att få lite tips och råd på hur man kan gå till väga. Många är väldigt villiga att dela med sig av sina kunskaper och det kan till och med finnas de som vill samarbeta vilket kan vara en stor fördel.

Vad krävs för att ha ett eget bryggeri?

Om man bara vill brygga lite öl eller vin för sig själv krävs det faktiskt inte speciellt mycket. Det finns särskilda startkit man kan köpa som innehåller koncentrat, jäst, slangar, kärl och annat som kan behövas. Det räcker bra för att brygga ett par flaskor öl eller vin för eget bruk. Om man sedan vill gå vidare och brygga i större skala för att kanske sälja till Systembolaget eller liknande kan man dock behöva lite mer saker. I regel räcker det då inte med att man bara kan tillverka 10 flaskor på ett år.

Kan man livnära sig på att brygga alkohol?

Mikrobryggerier och stora bryggerier kan dra in en del pengar på sin verksamhet varje år. När man däremot brygger för eget bruk tjänar man inga pengar. Om man kan livnära sig på att brygga alkohol eller inte är alltså mycket beroende på hur man tänkt brygga.

Hur lång tid tar det att brygga olika typer av alkohol?

Att brygga alkohol kan ta olika lång tid. Man bör räkna med att en det tar minst ett par månader innan man är klar med sina första flaskor. Det har helt enkelt att göra med att koncentrat och annat måste jäsa för att alkohol ska kunna bildas. Ju längre tid man låter det vänta, desto mer smak och högre alkoholhalt får man i regel. Man får dock inte vänta allt för länge, då kan ingredienserna börja mögla och den slutliga drycken kommer med all säkerhet också att smaka väldigt illa när man smakar den.