Bjuda på alkohol

Det där med att bjuda på alkohol kan vara lite omtvistat. Vissa menar att man inte alls bör bjuda på alkohol, andra tycker det är helt okej. Men hur ser det egentligen ut med regler, och får man bjuda någon annan på den alkohol man själv bryggt?

Regler kring att bjuda på alkohol

När man bjuder andra vuxna på alkohol finns det egentligen inga regler. När man är över 20 år får man till och med köpa egen alkohol på Systembolaget, och vid 18 års ålder får man dricka alkohol på krogen. Men man får faktiskt bjuda även yngre barn på alkohol. Förtäringen ska dock ske i hemmet och under ordnade förhållanden. Att bjuda ett 15-årigt barn på alkohol är alltså inte olagligt. Man får däremot inte köpa en flaska vin och ge bort till barnet i present, men att hälla upp ett glas är fullt lagligt.

Får man bjuda på alkoholman bryggt själv?

Ja, man får bjuda på alkohol man bryggt själv. Man får använda alkoholen för eget bruk, och till det räknas också bjudningar för nära vänner samt familj. Man bör dock tänka på att bryggningen ska ha skett på rätt sätt.

När bjudningen går överstyr

Om man har en bjudning med alkohol och det är någon som börjar bli lite för full bör man ta tag i saken med en gång. Ibland kan det räcka med att man plockar bort alkoholen, andra gånger tvingas man be personen gå hem. Om situationen urartar helt kan man också bli tvungen att kalla polis till bjudningen och det är inte speciellt roligt för någon part. Vet man med sig att någon tenderar att dricka för mycket kan det vara klokt att helt undvika alkoholen.