Den svenska bryggeriboomen

De senaste åren har det vuxit fram ett stort antal mikrobryggerier i Sverige, varav vissa över tid har vuxit sig stora. De fortsätter dock tillverka hantverksproducerad öl, så kallad craft beer.

Vad som räknas som craft beer är ofta svårt att definiera. I den här artikeln ser vi det som ett öl som tillverkas i (relativt) liten skala, av ett bryggeri som inte är en stor koncern. Större tillverkare som Spendrups och Pripps har försökt rida på craft beer-vågen och tillverka öl i mindre skala som dock fortfarande är industriellt tillverkad. De kommer vi inte titta på här utan vi fokuserar på de största av de mindre bryggerierna.

Det som på många sätt utmärker de flesta svenska mikrobryggerierna är att de, även om de tillverkar internationella ölstilar, fortfarande är väldigt svenska. Om du köper en öl från Poppels kan du vara säker på att den passar till tunt knäckebröd och sill. Om du dessutom lägger till en snaps ovanpå öl och tunt knäckebröd kommer det bli ännu bättre. Det gäller även om det är en American Pale Ale eller en stout.

Oppigårds

Oppigårds är ett av de första svenska småbryggerierna. De startade i en lada i Dalarna redan 1996 och har sedan dess växt snabbt. Idag producerar de ca 2,5 miljoner liter öl per år, har ett fullskaligt bryggeri och flera öl i Systembolagets fasta sortiment. Många håller dem som Sveriges bästa bryggeri och de fokuserar på att producera skenbart enkel öl, som dock alltid är humlestark och väldigt komplex.

Poppels

Poppels är ett relativt ungt bryggeri, de startades 2012, som har växt väldigt snabbt. Initialt satsade de framförallt på IPA-trenden men har breddat sitt utbud rejält genom åren. De brygger ungefär 1,5 miljoner liter öl om året och är Göteborgsbaserade. Utöver att ha fler än 20 öl på Systembolaget har de dessutom breddat sin verksamhet till att även driva krogar där fokuset är på att servera mat som passar bra till deras öl.

Stigbergets

Stigbergets Bryggeri är ett annat Göteborgsbaserat bryggeri. De drog igång nästan samtidigt som sin lokalkonkurrent, 2013. Tvärtemot Poppels så var de först en krog som bestämde sig för att börja brygga sin egen öl. När det kommer till att utse Sveriges bästa bryggeri ligger de bra till i jämförelse med Oppigårds med flera vunna internationella utmärkelser. Deras fokus är dock något annorlunda där de framförallt producerar olika varianter av IPA med stor representation både i Systembolagets fasta sortiment och på småpartihyllan.

Omnipollo

Omnipollo är ett Stockholmsbryggeri startat 2011. De har framförallt gjort sig kända för sin experimentella profil där de ständigt släpper nya specialöl. Ursprungligen sålde de kontraktsbryggt öl från Belgien, vilket fick många ölsnobbar att rynka på näsan. Sedan 2020 har de dock ett eget bryggeri i Sverige. En sak som utmärker Omnipollo är att de är det enda svenska craft beer-bryggeri som har större framgång utomlands än i Sverige.