Finns det hälsorisker med hemmabryggeri?

På senare år har mikrobryggerierna i Sverige ökat i antal och allt fler svenskar intresserar sig för den mustiga drycken. Det är tämligen enkelt att komma igång med ölbryggeri tack vare smarta kit du kan köpa färdiga på nätet. Dessutom är bryggerikonsten en kul hobby att syssla med.

Öl innehåller alkohol och med det finns precis som med snus alltid en viss risk. Har du inte koll på ditt intag kan du lätt få i dig för mycket. Samma sak gäller det regelbundna drickandet som också kan vara riskfyllt eftersom alkohol är beroendeframkallande.

Alkoholdryck kan vara problematisk

Du som är beroende av snus vet säkert att allt i grund och botten har att göra med rutiner och ovanor. Samma sak är det med alkohol och öl som ofta är en del av trevliga sociala miljöer. Det vill säga i situationer när du inledningsvis mår bra. Men precis som snus kan den trevliga stunden snabbt förvandlas till ett måste som i sin tur blir att påverka hela ditt liv och din vardag. Du behöver vara trygg i dig själv och det innebär i det här sammanhanget att veta var gränsen går. En öl för mycket är alltid en för mycket och du ska se till att vara på rätt sida.

Andra hälsorisker med att brygga öl hemma

Om den goda drycken finns i din närhet precis när du vill är risken att intaget ökar. Alkoholen är beroendeframkallande precis som nämnt, men öl kan även vara skadligt av andra skäl om du dricker för stora mängder. Din munhälsa kan exempelvis påverkas negativt och din lever får också slita ont om du dricker för mycket öl.

Om du funderar på att brygga öl hemma eller tillsammans med några kompisar se då till att vara disciplinerad. Ha kul och njut av det egna bryggda ölet, men ha respekt för dess faror som kan leda till destruktiva vanor.